Tradycyjna dezynfekcja wody za pomocą chloru nie tylko likwiduje bakterie, lecz usuwa także na drodze utleniania (procesu, który można porównać do zimnego spalania) zanieczyszczenia organiczne, które ze względu na swoją wielkość nie mogą zostać usunięte w procesie filtrowania. Stosowanie chloru stało się znacznie łatwiejsze dzięki opracowaniu stabilizowanych preparatów chlorowych, których stosowanie jest znacznie łatwiejsze, a zawarty w nich wolny chlor jest znacznie skuteczniej wykorzystywany. Najważniejszą z zalet związków stabilizowanego chloru jest to, iż posiadają wyższą zawartość aktywnego (wolnego ) chloru. Ponadto rozpuszczają się całkowicie w wodzie nie tworząc żadnych osadów i nie wpływają na wartość pH wody. Dodatkowo zawarty w nich stabilizator zapewnia niezmienną zawartość wolnego chloru w przypadku wysokich temperatur i silnego nasłonecznienia.
Dawkowanie uzależnić od poziomu wolnego chloru w wodzie. Zawartość wolnego chloru powinna wynosić 0,6-1 mg/l, mierzymy za pomocą testera